A green haircut 

Inlägget är sponsrat av Green Heads. 

Att hälsa är ett av ledorden för 2010-talet är väl knappast någon nyhet. Vi äter raw food, tränar och juicar som aldrig förr. Jag tycker det är fantastiskt att vi bryr oss mer och mer om vår hälsa. Men jag kan ändå inte låta bli att undra, följer folk den här hälsotrenden för att de mår bra, eller för att det är trendigt?

Vad är det egentligen som får oss att må bra? 

För mig handlar hälsa lika mycket om det mentala som det fysiska. Att träna och att fylla kroppen med näringsrik kost är fantastiskt, men jag tror lika mycket på att skämma bort oss själva mentalt. För mig finns det två saker som jag helst av allt gör om jag vill skämma bort mig själv. Det ena är spabesök och det andra är frisörbesök.

Så, i fredags hade jag en tid på Green Heads för att ta hand om mitt slitna, tråkiga hår. Green Heads är en certifierat grön salong som drivs av fantastiska Maria Hellström. Det var relativt nyligen som jag upptäckte att det fanns gröna frisörer, alltså frisörer som arbetar med giftfria produkter och färgar med hjälp av bland annat växter och lera. Dessutom använder de bara miljövänliga hårborstar och naturliga schampon, balsam och stylingprodukter.

Jag hade läst på en del om gröna salonger tidigare, men besöket på Green Heads var det första hos en grön frisör. Resultatet blev helt fantastiskt och hela tiden blev jag behandlad som en prinsessa. Faktum är att hela salongen andas vardagslyx med fina växter, möjlighet att beställa smoothies och fika, skön musik och fantastisk inredning. Snacka om att jag valde rätt grej för att skämma bort mig själv.

 1
1

Jag skulle göra blonda slingor för att ta bort min utväxt och så behövde jag klippa av några centimeter för att ta bort de slitna topparna. Underbara Nora tog hand om mig och under tiden hon la färg i mitt hår pratade vi om det här med gröna salonger, hur det är att vara frisör och hur folks stressade liv påverkar frisörerna. Jag fick lära mig att hårfärger är fullproppade av farliga kemikalier och att upp mot 70 % av alla frisörer utvecklar astma och/eller allergier till följd av exponeringen för kemikalier. Hon berättade också att det är relativt vanligt att kemikalierna gör det svårt för frisörer att bli gravida. Dessa bieffekter hade jag ingen aning om och min enda fråga var hur det kan få vara såhär. Varför är det ingen som gör något?

Att ljusa upp håret går inte med hjälp av växtfärg, så på Green Heads använder de dels en uppljusningsmetod med lera samt en mildare form av blekning. Eftersom jag ville få ljusa, kallblonda slingor använde Nora blekningen på mig. Den är utan ammoniak, amoniumpersulfat och parfym och innehåller silica för att stärka håret. På gröna salonger gör man undantag för just den typen av blekning för att ha möjlighet att tillgodo se all kunders önskemål. Det är ett mycket bättre alternativ jämfört med traditionella färger som innehåller ämnen som enligt forskning är skadliga både för hälsa och miljö. Efter att Nora berättat om de olika bieffekterna av alla kemikalier kändes det mer än skönt att veta att den färg hon använde var helt säker, både för henne och mig.

När hon sköljt ur färgen förklarade hon att hon skulle spraya vinäger i mitt hår. Jag måste ha sett ut som ett frågetecken för hon skrattade och sa att det var för att få färgen att fästa bättre. Är det inte häftigt? Varför använda en massa kemikalier om något så simpelt som vinäger funkar lika bra? Efter att ha lagt en nyansering i håret (för att få till en kall ton) var det dags för klippning. De slitna centimetrarna åkte bort och jag kände mig som en ny människa.

Som en extra bonus lockade hon håret (lagom till min födelsedag) och jag har aldrig haft så fina lockar. Jag som alltid använt locktång fick nu lära mig hur man gör perfekta lockar med hjälp av plattången. Wow, säger jag bara. Jag gick från Green Heads med ett stort leende på läpparna, jag hade fått en stunds riktig vardagslyx och kände mig så himla fin. Men det bästa var att jag visste att jag gjort både min frisör, mig själv och miljön en riktig tjänst bara genom att gå till en grön salong. Från och med nu kommer jag alltid att gå till en grön salong när jag ska fixa håret, det är något som är säkert.

Did you know?

Grön salong är en dansk oberoende organisation som certifierar salonger som uppfyller kraven på giftfri och miljövänlig hårvård. Syftet med certifieringen är att skapa en säker miljö för frisören och kunden utan att tumma på resultatet, samtidigt som miljön är i fokus. Grön Salong har en lista över förbjudna ämnen och vill ni se vilka ämnen Green Heads undviker kan ni läsa mer här.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Previous Post

Creamy pasta with mushrooms 

Next Post

Pancakes with cloudberry jam and coconut cream